Leth Letselschade - Arbeid - Leth Mediation

UMC Utrecht betaalt record aan smartengeld na ernstige medische fout

UMC Utrecht betaalt record aan smartengeld na ernstige medische fout

 

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) betaalt een schadevergoeding van 350.000 euro aan een vrouw die slachtoffer is geworden van een ernstige medische fout. Het gaat om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is betaald.

 

De medische fout werd door het ziekenhuis ruim twee jaar te laat gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het UMC Utrecht heeft in totaal 545.000 euro overgemaakt. Daarvan is ongeveer 350.000 euro bedoeld voor haar immateriële schade. Haar echtgenoot kreeg 192.000, omdat haar inkomen wegvalt als ze overlijdt.10422524_s

In 2011 liet een gynaecoloog in UMC Utrecht weefsel onderzoeken uit de baarmoederhals van de inmiddels 55-jarige vrouw. Zij was daar niet van op de hoogte. In het weefsel bleken kwaadaardige cellen te zitten. “De arts heeft de uitslag van het biopt niet gezien en er geen rekening mee gehouden dat hij geen alert van het laboratorium zou krijgen”, mailt het ziekenhuis. Ook deed de arts geen navraag.

Een wetenschapper ontdekte twee jaar later, in april 2013, bij toeval de uitslag in het dossier van de vrouw. Een behandeling volgde, maar de vrouw bleek ongeneeslijk ziek te zijn.
Het slachtoffer is terminaal ziek, omdat het ziekenhuis haar baarmoederhalskanker over het hoofd zag. De verwachting is dat zij nog minder dan een jaar te leven heeft.

 

Bron: nu.nl 20 november 2015