Leth Letselschade - Arbeid - Leth Mediation

(Ziek en) Arbeidsconflict

 

Werknemer en werkgever hebben ruzie en het ziet er niet naar uit dat het nog goed komt. Werknemer meldt zich ziek.

 

9464722_s

 

De vlam sloeg flink in de pan, vorige maand. Peter (29) krijgt op de winkelvloer, temidden van klanten, de volle laag van zijn baas. Volgens hem niet voor het eerst, maar het is wel de befaamde druppel. Hij meldt zich ziek. Ziek door stress. “Er zijn al maanden spanningen, ik ga met een knoop in mijn maag naar de zaak. Bij het minste of geringste dreigt mijn baas met ontslag. Ik loop op eieren, ben moe, onzeker over alles. Ik voel me niet in staat te werken.”

 

Als werkgever en werknemer een conflict hebben, kan een situatie uit de hand lopen. Een verstoorde arbeidsrelatie kan ziekmakend zijn, maar vanwege een conflict thuisblijven, lost het probleem niet op.

Meldt de werknemer zich ziek, dan zal vanaf dat moment de bedrijfsarts zich ermee bemoeien. De bedrijfsarts formuleert een onderbouwd advies voor werkgever en werknemer. Mediation is daar vaak onderdeel van.

 

Mediation bij arbeidsconflict

De Kantonrechter te Brielle zegt hierover:

De enige oplossing is praten. Als de communicatie niet loopt, moet zij worden vlotgetrokken. Als dat niet direct gaat door een goed gesprek, kan bijvoorbeeld een andere leidinggevende of een collega interveniëren. Een time-out kan ook wel eens helpen. Als dat allemaal niet helpt en er is werkuitval dan is mediation vaak een probaat middel.
Het is aan de werkgever om dat te initiëren als de werknemer (dat mag natuurlijk ook) het niet zelf voorstelt. De werkgever moet de kosten van de mediation betalen. Mediation kan zijn gericht op voortgaande samenwerking of afscheid nemen van elkaar. Meer opties zijn er niet.

Citaat: LJN BQ3318
 Kantonrechter Brielle
 “Mediation en modern werkgeverschap”

 

Bij mediation zijn niet de posities of standpunten het uitgangspunt, maar de onderliggende wederzijdse belangen.
Standpunten zijn vaak tegenstrijdig en onverenigbaar, terwijl belangen dikwijls verenigbaar zijn, soms zelfs gelijkluidend en in een minderheid van de gevallen tegenstrijdig. Achter elk standpunt liggen meestal belangen die – eenmaal onderling uitgesproken – de sleutel tot een duurzame oplossing kunnen vormen.

Als het ondanks de inzet van beide partijen niet lukt de kwestie op te lossen, kan worden gestreefd naar beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
 De mogelijkheden van een exit-mediation kunnen dan worden verkend.

 

Wilt u, als werknemer en/of werkgever, meer weten over  mediation, danwel het middel van mediation toepassen, schroom dan niet contact op te nemen. Ook kunt u uw contactgegevens via deze website aan ons zenden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

 

handreiking